Wat wil je bereiken met de coaching?

Wat wil je bereiken met de coaching?

Deze vraag stel ik altijd bij het begin van de samenwerking, en net zo goed in elke coachingsessie.

Maar het is niet altijd zo’n evidente vraag.

Want wat WIL jij?

Dit krijg ik regelmatig van mijn coachingcliënten te horen: “ik weet eigenlijk niet wat ik wil… maar ik weet wel dat ik DIT niet wil!” en dan leggen ze uit hoe het nu is. Alles wat nu tegenzit, alles wat nu wringt, of hen horendol maakt, alles waar ze nu moedeloos van worden en geen verbetering in zien, dat alles willen ze niet meer.

Prima.

Dan starten we daar.

Want coaching gaat over verandering. Ook als je nog niet helemaal weet wat je dan wél wilt. Dat is net waar coaching zo heerlijk bij kan helpen: ontdekken wat het is wat jij écht wilt. Hoe jij écht bent, en wat jij écht wil doen en zijn en geven.

Van zodra jullie besluiten samen te gaan werken, zal je coach je vragen naar wat je wilt bereiken met de coaching, als dat al niet eerder werd besproken. Toch is het goed het nog eens te herhalen, want het is superbelangrijk.

Dus zelfs als je het niet helder hebt, start dan met wat je wél weet. Jij weet wat je niet meer wilt. Praat daar dan over, en geef je coach het mandaat om jou te begeleiden in de verkenning van wat je dan wél wilt. Wat is de verandering die je zoekt? Waardoor wordt die nu geblokkeerd?

Want zo evolueer jij van de eerste vage silhouetten naar een kristalhelder beeld. En daar kan je wat mee.

Psst: Komt dit allemaal in de eerste sessie naar boven? Nee joh. Toegegeven, het gebeurt af en toe wel, en dat is prachtig. Toch is het niet de snelheid die we zoeken, wél de helderheid, en het moet natuurlijk kloppen voor jou! Want net zo goed duurt het tien sessies. Dan brengt elke sessie je een stukje dichterbij, zet jij elke keer weer iets in beweging, en merk jij de verandering die je zocht.

Internationale Vrouwendag - een speciale cirkel