Lachen is gezond!

Lachen is gezond – je leest en hoort het vaak genoeg. En toch blijft het iets bijzonders – want hoe kom je tot lachen?

Voor mijn kinderen is het duidelijk: de grapjes van de papa (inclusief klassiekers die al jaren meegaan en hen toch nog elke keer weer doen schateren), gekke stoten van de katten, eens lekker kietelen… Lukt altijd.

En voor veel mensen die ik ken ook: een vaste komische reeks op tv, bijvoorbeeld, of een dagelijkse mop van een bekende scheurkalender.

Zelf hou ik er vooral van om verrast te worden. Oprecht en puur, dat werkt bij mij het best. Iemand die heel oprecht tijdens een meeting iets zegt waar ze zelf nooit een grap mee bedoelden, en net daardoor iedereen aan het lachen brengen. Afgelopen week kwam een lieve collega vertellen over een nieuw project en zei ze dat haar Nederlandse collega’s er jammer genoeg niet konden bij zijn in Brussel, want, “zoals jullie weten, wonen zij in Nederland”. 😉

Het is net dat oprechte en onvoorspelbare waar ik zo blij van wordt, en dat ik ook terugvind in impro. Want in impro kan een speler de grap nooit op voorhand plannen. Je medespeler springt er tussen, de muzikant zet een andere toon, de zaal reageert onverwacht op iets banaals, … In impro kan je het gewoon nooit op voorhand weten. je weet niet eens of je zelf wel op komt, laat staan dat je kan plannen of het grappig wordt, of spannend, of tragisch, of … Alles wat er gebeurt, gebeurt op het moment zelf. Daarna is het weg, behalve in het geheugen van publiek en spelers. Zoals mijn kinderen, die dagen na een improshow nog de grappen herhalen (die zijn gezicht! Toen die dat geluid maakte! Dat verhaaltje!) en weer opnieuw in lachen uitbarsten.

Dus als ik me afraag wat mij aan het lachen brengt, dan is het dat: iets onverwachts wat absurd is of gewoon net raak. En als ik goed heb gelachen, voel ik me heerlijk voldaan en vol energie.

Wat brengt jou aan het lachen? En hoe voel je je daarna?

Dit bericht werd gepubliceerd ter ere van “Let’s Laugh Day”. Wil je eens kijken hoe leuk je impro vind? Ik speel in de lekker relaxte improgroep “De Beluga’s” en we treden enkele keren per jaar op in de streek rond Leuven.

"Geluk is het nieuwe efficiënt"

"Geluk is het nieuwe efficiënt"

Internationale Vrouwendag - een speciale cirkel